Fritid/turism/kultur

Naturupplevelser

Öreälven

Öreälven är en slingrande skogsälv med kraftiga meanderbågar och höga nipor i den nedre delen. Den övre delen av Öreälven rinner genom skogs- och myrlandskap. Den har sina källflöden på Stöttingfjället i Lycksele kommun och passerar genom Bjurholms och Nordmalings kommuner innan den mynnar i Örefjärden.

För den naturintresserade erbjuder Öreälvens dalgång många fina miljöer. Älvdalens lövskogar har ett rikt fågel- och växtliv och det finns gott om bäver längs älven och dess biflöden.

Öreälven är lättillgänglig och det finns camping och stugbyar att tillgå. I Håknäs är älven med forsen och utloppet en spännande upplevelse för alla som gillar sportfiske - öppet för dem löser fiskekort. Här kan du se laxen hoppa uppför fallet.

 

Havsbaden Skramla och Örsten

I Håknäs har vi nära till havet och de fina havsbaden Örsten och Skramla.

Örsten, som ligger på norra sidan av Öreälvens utlopp, är det största och mest populära havsbadet med lång, fin sandstrand. Du tar av vid Strömsör och följer älven ut mot havet.

Skramla är den lite mindre stranden med både sandstrand och klippor. Den ligger på sydsidan av älvens utlopp på vägen ut mot Kråken.

Fjärdgrundet

I Öreälvens utlopp ligger Fjärdgrundet som är ett populärt mål för fritidsbåtsägarna i trakten. Här finns en fin badstrand och grillplatser, där du kan grilla din fångst från fisket i älven.

Fisket i Öreälven

Öreälven har en en storvuxen havsöringsstam och  även ett gott bestånd av lax. Avelsfiske bedrivs och laxen finns ända upp till Örträsk. Harrfisket är mycket bra i vissa delar av älven och i den över delen finns även en del öring.

Fiskesäsongen startar i början av maj och perioden fram till månadsskiftet maj-juni kan ge fina harr- och havsöringsfångster, särskilt i den nedre delen av Öreälven.

Den första laxen kommer i slutet på maj och laxuppgången är som mest intensiv under juni månad. Laxvandringen pågår under hela sommaren. I början av juli börjar de lekvandrande havsöringarna visa sig i älven och fisket fortsätter sen under hela hösten.

Fiskekort kan i Håknäs köpas hos:

Lennart Larsson, tel 0930-401 28
 

Nättingfisket

Nättingsfisket i Öreälven har lång tradition. Linné  beskriver i sin Lapplandsresa 1732 att detta fiske då förekom i Öreälvens forsar vid Håknäs och Öre.

Nätting eller netting är andra namn för nejonöga, som tillhör familjen rundmunnar. Den är ålliknande, saknar fjäll och är överdragen av ett segt slem. Med den runda och sugskålsförsedda munnen kan den sätta sig fast vid stenar och dylikt samt vid bytesdjur.

Nättingen vandrar från havet upp i vattendrag under sensommaren och hösten för att leka. Efter 3-5 år har nättingynglet förvandlats till en vuxen nätting. Den fångas i s.k. nättingstockar som placeras på älvbottnen med öppningen nedströms. Dessa fångststockar är gjorda av trä och formade som avsmalnande lådor där nättingen går in. En tömningslucka kan sen öppnas när fångsten skall vittjas.
 

Beredning och tillagning

För att få bort slemmet från nättingen bearbetades den förr med aska, numera med en blandning av kalk och vatten. Detta kan göras i en roterande trumma. Sedan sker noggrann sköljning.

Numera röks nästan all nätting. Det sker i rökhus med alved och ibland även enris. Sist buntas nättingen till knippen och säljs.

Tillagningssätten är många. Den rökta nättingen steks vanligen lätt och äts med kokt potatis som i receptet här intill. Den kan också halstras på glöd. Färsk nätting kan tillagas så att den fräses i panna följt av efterstekning i ugn. Den kan också kokas eller användas i soppor. Nätting är för många en stor delikatess.

Nätting som den tillagas i Öre

Recept:
Skär bort huvud och stjärtfena och skär den rökta nättingen i ca 2 cm långa bitar.
Stek bitarna i lite matfett tills de sväller upp och tenderar att spricka.
Häll på gräddmjölk efter behag och låt sjuda i ca 10 minuter. Serveras med kokt potatis, rårivna morötter och en klick gelé.

Läs mer om fisket i Öreälven!


Kultur

Håknäs kvarn

Håknäs kvarn vid Håknäsforsen byggdes år 1869 och var en så kallad tullmjölskvarn där böndernas säd både maldes och beskattades. Den ligger strax ovanför den gamla hängbronvid över Öreälven mellan byn Håknäs och Håknäsbacken.

Kvarnen är under renovering och hela miljön kommer att så småningom återskapas.

Skvaltkvaranr förekom vid Öreälven redan under 1400-1500-talen.

Gunnar Westerlunds konstsamling

Gunnar Westerlund i Håknäs har samlat ett antal av den kringströvande konstnären
och vagabonden Herman Anderssons tavlor. Herman Andersson kallades också
Luffar-Anders eller Brokiga blad och har nog besökt de flesta platser i vårt land.

Läs mer

Idrottsaktiviteter

Håknäs IF har som syfte att gynna idrottande, motion och social samvaro. Föreningen har sitt främsta upptagningsområde i Håknäs med omgivande byar. Längdskidåkning är idag en av de organiserade träningsaktiviteterna med flera aktiva. Fotboll, ishockey, löpning, orientering, bordtennis, boule, beach-volleyboll och motionsgymnastik kan också bedrivas på föreningens anläggningar.

Tillbaka

Startsida